Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 22 januari 2013

Lista på företag utan parabener!

Living green har publicerat en lista i mars 2012 över företag & hur de förhåller sig till parabener. De med grönt har inga parabener i sina produkter, de med rött, nja, de har sagt att de inte kommer fasa ut parabener i sitt sortiment. Vi får väl se.

Se Living green för att uppdatera er!

2 kommentarer:

 1. Jag kollade på listan och såg att Cliniderm finns med på den gröna sidan. Alla deras krämer innehåller methylparaben och ethylparaben. Eller är den gröna listan företag som skall ta bort parabener på sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte deras exakta kriterier men jag gissar att de tänkt så här:

   Methylparaben är inte giftig för vattenorganismer och inte påvisad som hormonstörande.
   (EDC = hormonstörande ämnen)
   Därför gissar jag att den får vara med.

   Med Ethylparaben (liksom Butyl & Propyl) är bevisat hormonstörande. Den borde definitivt inte få vara med på listan! Men kemikaliebevisningen går framåt och det är inte omöjligt att den inte fanns med då.

   Vill man vara helt på den säkra sidan (vilket jag argumenterar för) tycker jag man ska undvika parabener så långt det går! Men köp hellre ekologiska alternativ med högt organiskt innehåll! I syntetiska produkter kan parabenerna vara utbytta mot än sämre alternativ!

   Vill du ha bra tips på hudvård rekommenderar jag bloggen Naturligt snygg, med massa snaskiga ekologiska märken :)

   Radera